Sinds ik ingewijd ben door mijn collega’s in de dermatologie begin ik steeds meer te zien. Het maakt je gevoelig voor alles wat met de huid te maken heeft. Op de stranden zie je moedervlekken, in de zwembaden schimmels, maar ook thuis ontkom ik hier niet aan.
Afgelopen week was het weer eens zover. Een vriendin kwam haar nieuwe liefde voorstellen. Gezellig, in de tuin, een drankje en wat met elkaar kletsen. En dan opeens valt het mij op, . . . een mycosa aan de laterale zijde vanaf Dig 4.
Niet te missen eigenlijk. We kletsen nog een tijdje door, maar mijn hoofd blijft schreeuwen dat ik dit nu moet zeggen. We kunnen nu echt niet zitten wachten op een schimmel. Eigenlijk natuurlijk nooit.
Ik loop op blote voeten naar binnen en roep dat ‘vriendin’ mij even moet helpen.
Ik: “Je hebt een schimmel, misschien een beetje lomp om dit zo te zeggen, maar je moet even smeren met zalf. En het is besmettelijk”.
Zij: “Ooohh, oké. . .” Enigszins laconiek.
Ik benadruk nog even dat het besmettelijk is en welke zalf ze moet gebruiken en dat slippers aantrekken op zich nu wel een goed idee is. Het lijkt door te dringen.
Tegenwoordig ben ik hierdoor dus ook een drama op openbare plekken, en ik vind persoonlijk dat de ernst van schimmels zwaar onderschat wordt. Ik besef dat niet alles te voorkomen is, maar we weten wel waar schimmels goed gedijen en waar ze van houden.
Hoor ik van anderen: “Ach, An. . . .het is geen AIDS”. Dan denk ik: Nee, godzijdank niet, Maar om AIDS te krijgen is nog wel even een ander verhaal en een schimmel kan behoorlijk hardnekkig zijn en in het ergste geval ook voor heel veel ellende zorgen. Daarnaast sla ik persoonlijk deze besmetting graag over.
Het lijkt voor anderen een ‘zwemmerseczeempje’, maar in mijn werk zie ik de problemen die het kan veroorzaken, van kleine wondjes tot hardnekkige aandoeningen die maar niet over willen gaan.
Zelfzorg is hierin de basis. De huid goed afdrogen, katoenen sokken etc.
En dan komen we al snel bij mijn stokpaardje ‘preventie’, want voorkomen is beter dan genezen!
Met hetzelfde geld dat wij nu uitgeven aan de zorg, zouden we nog zoveel meer kunnen doen als we meer gaan inzetten op preventieve zorg.
Dus laten we vooral vandaag en morgen al zelf de stappen zetten en zorgen voor onszelf en onze omgeving. Wees maar even een zeikerd! Want voorkomen… . .
Anja Hulzinga, verpleegkundig specialist AllerZorg, specialisatie in Wondzorg & Dermatologie
Reageren: klik hier