Dagelijks zien we op de poli patiënten met een sinus pilonidalis. Tijdens het wondcongres 2024 in Rotterdam, werd door Boudewijn Toorenvliet uit het Ikazia Ziekenhuis, haarfijn uitgelegd waarom het anno 2024 nog steeds relevant is om de patiënten met een sinus pilonidalis serieus te nemen. Daar valt nog veel over te leren.
Het eerste punt wat opvalt is, dat de hygiëne van deze patiënten nog wel eens wat te wensen overlaat. Sterk ruikende, vochtige bilnaadjes, restjes ontlasting in de harige wildernis. De properheid is soms ver te zoeken.
Bij de enkele dame met de naadklacht blijft de “snaar” : de schurende synthetische string, populair. Als er door de string, veel wrijving en zweet ontstaat (bijv. door sporten) is dit een ideale broeiplek voor bacteriën.
Vroeger waren er de drie R’s : Rust, Reinheid en Regelmaat. Misschien zijn ze achterhaald of denken we ze niet meer nodig te hebben. Bij de sinus pilonidalis zijn ze eigenlijk allemaal van toepassing. Rust omdat je even uitgeschakeld bent, Reinheid voor een goede hygiëne en Regelmaat omdat de wond regelmatig goede zorg en aandacht nodig heeft.
Dagelijks twee keer én na de grote boodschap, de hele bilspleet in de diepte ,en de wond goed uitspoelen met een warm/lauwe douche. Het liefst zonder zeep. Goed drogen met een schone handdoek. Vochtig toiletpapier is uit den boze. Draag katoenen, ruim zittend ondergoed en was het op 60 graden.
Ons tweede punt:
Moeten we scheren, epileren of de haren laten zitten? In de nieuwe richtlijn uit 2022 staat: scheer de bilnaad niet. Toch krijgt 18% van de patiënten nog het advies te scheren! Er zijn ziekenhuizen die adviseren niet te scheren, maar wel te epileren. Even surfen op het internet over de folders sinus pilonidalis geeft ook geen eenduidig advies. Dus wat te doen, of: wat niet te doen?
In ieder geval zijn wij van mening niet te scheren. De losse stugge haren komen in de sinus of in het wondbed. Deze haren penetreren de huid ,en kunnen voor een abces zorgen, met een sinus pilonidalis als gevolg.
Dan de oorzaak van de sinus pilonidalis, want ook deze is niet geheel bekend. Dacht men eerst de hygiëne, de afgeschoren haren en/of de schuifkrachten de schuld te kunnen geven. Inmiddels zijn we door ervaring en een beetje onderzoek er achter, dat een groot deel van de haren die de huid penetreren niet afkomstig is van de bilnaad… ..maar vaak van de hoofdhuid van de patiënt ,óf van de partner , óf van huisdieren. Deze samengeklonterde en afgeknipte haren vind je regelmatig terug in de sinus pilonidalis. Denk dan vooral aan de afgeknipte haren na een kappersbezoek, deze zoeken graag via de rug de weg naar de bilnaad.
Kortom het blijft rete interessant en er is genoeg ruimte voor verdieping.
Word vervolgd…
Reageren: klik hier