Ze heeft al antibiotica gehad, meerdere keren zelfs, maar het gaat niet over. Niets helpt, dus doe maar geen moeite, zendt ze bijna uit. Toch heeft haar huisarts haar naar het ziekenhuis gestuurd, dus misschien een ander antibioticum? Ze heeft vast iets bijzonders, want anders zou ze niet doorgestuurd worden, toch?
Dat nu eerst de bloeddruk aan haar armen en benen wordt gemeten, dat is vast ook een veeg teken. Als ze vraagt of haar bloeddruk goed is en ze het antwoord krijgt dat de uitkomst alleen relevant is voor de doorbloeding van haar benen, begint ze te twijfelen. Ze is doorgestuurd voor een infectie aan haar been, waarom kijken ze dan naar de doorbloeding? En haar bloeddruk is ook vaak te hoog, dus dat is toch ook belangrijk? Maar de stoel staat alweer rechtop en haar been wordt verder bevoeld en bekeken. Of ze koorts heeft gehad of zich ziek heeft gevoeld de afgelopen dagen? Nee hoor, maar dat komt vast door de antibiotica. Hoe lang ze dit al heeft? Zeker wel enkele weken en het been wordt maar dikker, warmer en roder. Hoe oud haar kousen zijn? Ze heeft net weer bericht gekregen dat ze recht heeft op nieuwe kousen. Nee, ze worden niet elk jaar opgemeten, maar wel elk jaar vraagt men of de vorige kous goed heeft gezeten. Ja, ze draagt ze echt trouw, maar de laatste weken natuurlijk niet; haar been is veel te dik en te pijnlijk.
Het kost even tijd om het uit te leggen. Haar been is dik omdat de (therapeutisch elastische) kous na een jaar dragen niet meer voldoende tegendruk geeft. Dat zorgt ervoor dat het bloed niet meer voldoende wordt afgevoerd richting het hart en de daardoor in het been achterblijft. Dat is de reden dat haar been rood, warm en dik is. Antibiotica helpt dus niet, omdat er geen sprake van infectie is. Haar been moet nu gezwachteld worden en de doorbloeding van de slagaderen in haar onderbeen is voldoende om dat te kunnen doen. Ze krijgt op het hart gedrukt om haar kousen jaarlijks te laten aanmeten en bij dit soort klachten eerder aan de bel te trekken.
Gerustgesteld gaat ze, met een been ingezwachteld, de deur uit. Ze is onze derde patiënt met een vergelijkbare casus deze week…
Reageren: karin@wcs.nl
Karin Timm – Van Ruitenburg, verpleegkundig specialist intensieve zorg, bestuurslid WCS Kenniscentrum Wondzorg. 01-10-2014