Recent kwam een publicatie bij mij binnen waarbij onderzoek was gedaan in een laboratorium naar het effect van een wondbehandelingsproduct op de fibroblasten. Men had het effect vergeleken met andere producten die in de zelfde fase van de wondgenezing veel gebruikt worden. Deze strategie is voor mij niet nieuw. Over veel producten zijn in de laatste tien jaar dit soort onderzoeken gepubliceerd.
Ik vraag mij ernstig af wat de meerwaarde is voor de vertaling naar de praktijk. Kunnen we een betere keuze maken als we dit soort publicaties lezen? Ik heb hierover grote twijfel.
In het verpleeghuis of in de thuiszorg gaan we toch niet meten middels huid-/wondbodembiopten of er een goede groei is van fibroblasten of andere cellen. Wondgenezing is een dermate complex geheel dat uit het vele onderzoek van de laatste vijftien jaar focussen op een bijdragende component in de wondgenezing van beperkte waarde is.
Ik betreur het dat de hiervoor gemaakte kosten niet zijn overgeheveld naar vergelijkend onderzoek bij echte wonden. Er zijn inmiddels zoveel producten in de handel dat het bijna niet mogelijk is om een verantwoorde keus te maken en dat willen we eigenlijk wel.
Gezien de kosten die het verpleeghuis zelf moet betalen is een goed onderbouwde keuze essentieel.
Laten we ons dan ook focussen op een ruime database met practice based effecten.
Reageren: m.van.leen@avoord.nl
Martin van Leen, specialist ouderengeneeskunde, Avoord Zorg & Wonen, Etten-Leur/Zundert