Tijdens de voorbereiding van het WCS Congres 2015 kregen we informatie over het schrijven van artikelen en blogs van Frank van Wijck, freelance journalist. Zo kregen we de opdracht om een blog te schrijven in tien minuten. Het thema was: verspillingen in de zorg.
Vanmorgen weer honderd pleisters besteld voor één wondje aan de teen (na wondroos). Ú krijgt er wel honderd hoor’, waarschuw ik de patiënt. ‘Kleinere verpakkingen worden niet geleverd.’ ‘Ach, dan geef ik iedereen die op bezoek komt wel een pleister cadeau’, antwoordt hij. Hoezo verspilling in de zorg?
‘Dan wil ik ook nog wel een extra rol buisverband, want dat was ik niet elke keer hoor.’ Ik zucht. De zorg is al zo duur! Voor de grap zeg ik: ‘U kunt afrekenen bij het tweede raam’, maar ik vraag me wel af: hoe kunnen we hier nu wijs mee omgaan? De fabrikanten overtuigen minder grote verpakkingen te leveren? Maar dan ook de patiënten leren omgaan met dure verbandmaterialen. Hoe kunnen we hen laten realiseren dat ze linksom of rechtsom zelf betalen voor de zorg (en ik trouwens ook!).
In de behandelkamer is het niet altijd mogelijk om het toe te lichten en eerlijk gezegd ontbreekt het me ook wel eens aan energie. Maar hier begint het wel, dus: ‘Ik geef u materiaal voor twee weken, dan herzien we mogelijk het wondbeleid. Dat lijkt misschien zuinig, maar moet echt voldoende zijn.’
Morgen bel ik de fabrikant.
Reageren: karin@wcs.nl
Karin Timm – Van Ruitenburg, verpleegkundig specialist intensieve zorg, bestuurslid WCS Kenniscentrum Wondzorg.
1 januari 2015