Blootstelling van de huid aan de zon heeft echter ook een keerzijde. Het aantal gevallen van huidkanker neemt jaarlijks toe, de stijging is zelfs sterker dan verwacht. Dit is al jaren bekend en wekelijks zie ik patiënten tijdens mijn ’plekjesspreekuur’ die ik keer op keer uitleg geef over de gevolgen van te veel blootstelling van de huid aan de zon, zonverbranding en mogelijke gevolgen daarvan. Zelfs nadat patiënten een vorm van huidkanker gehad hebben is het lastig om het smeren in het systeem te krijgen. Komt dit mogelijk omdat er bijna geen mensen doodgaan aan de gevolgen van een basaalcelcarcinoom? Mensen beseffen niet hoe belangrijk het is om te smeren.
Op zonnige dagen vraag ik aan patiënten of ze al gesmeerd hebben die dag, het antwoord is bijna altijd hetzelfde: nee, nog niet, ik zit bijna nooit meer in de zon……. Ze vergeten hierbij, dat als ze de voordeur achter zich dichttrekken de zonnestalen hen al tegemoetkomen.
‘Zonnebank? Af en toe, gewoon lekker, één keer per week’, zegt mijn zoon! Mijn mond valt open van verbazing. Of is het mijn allergie? Ik ben allergisch aan het worden voor mensen die alle informatie over zonprotectie en gevolgen van zonverbranding gewoonweg in de wind slaan. Hoe simpel is het om van april tot oktober je huid te beschermen tegen zonverbranding? Zet een fles zonnebrandcrème naast je tandenborstel, start de dag met poetsen en met smeren.
Geniet van de zomer, de zon schijnt voor iedereen, maar vermijd in elk geval zonverbranding.
Ingrid Laffra, verpleegkundig specialist poli dermatologie Rijnstate, lid WCS Commissie dermatologie
Reageren: ILaffra@rijnstate.nl