Vandaag tref ik opnieuw een patiënt met een diabetische voetulcus die ik in de loop van de jaren behandeld heb. Vele malen hebben wij elkaar ontmoet en even zovele malen afgesproken dat dit wel de laatste keer moest zijn. Jaren heb ik hem niet meer gezien, maar nu toch weer. Wat is het toch vreselijk om te zien dat hij weer een wond heeft opgelopen.
Ik kan er niet de vinger op leggen; alle adviezen volgt hij netjes op en hij baalt dat de behandeling steeds weer van voor af aan begint. Eén afspraak is hem bijgebleven: ‘neem altijd contact op met Ronny als er zich weer een voetprobleem voordoet’.
Wist jij dat:
•er in Nederland 1,2 miljoen mensen diabetes mellitus hebben en dat hiervan 200.000 een voetwond oplopen?
•de wonden door vaatlijden, neuropathie en overmatige druk ontstaan?
•diabetische voetwonden in de eerstelijns maximaal twee weken gevolgd mogen worden?
•er veel speciale teams zijn in ziekenhuizen en wondbehandelcentra zijn die zich vooral sterk maken om amputaties te voorkomen?
Al een aantal jaren hebben vele ziekenhuizen diabetisch voetenteams, bestaande uit vaatchirurgen, internisten, revalidatieartsen, podotherapeuten, orthopedisch schoenmakers, gipsverbandmeesters en wondconsulenten. Zo ook in onze kliniek.
De sleutel om tot succes te komen is:
•voldoende kennis opbouwen en voortdurend bijscholen,
•bereid zijn deze kennis te verspreiden,
•diplomatisch doch adequaat optreden,
•verantwoording van suggesties.
Mijn patiënt heb ik in het wekelijkse spreekuur van het diabetische voetenteam gepland. De oorzaak van het oplopen van wonden, en om maar niet te spreken van amputatie van tenen tot onder- of bovenbeen, heeft ertoe geleid dat men deze wonden niet monodisciplinair, maar multidisciplinair aan moet pakken. Gelukkig trok mijn patiënt op tijd aan de bel. Mijn patiënt werd onze patiënt en hem werd nu duidelijk dat je niets moet uitstellen, maar direct actie moet ondernemen. Op maat gemaakte schoenen zijn belangrijk. Het vervolg monodisciplinair gaat gewoon door. Er moet toch iemand zijn die aan de grote bel kan en mag trekken om de zaak multidisciplinair op te pakken?
Ronny Manupassa, wondconsulent, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen
Reageren: klik hier