Als onderdeel van mijn traineeship in Australië was ik aanwezig bij de Lower Extremity and Amputation Prevention conference in Melbourne. Op deze conferentie deelde Matthew Mallone, een vooraanstaand podotherapeut en onderzoeker, zijn bijzondere vondst met de aanwezigen/ toehoorders.
Hij deelde bevindingen uit zijn meest recente onderzoek en gaf een inspirerende lezing over de inzet van geavanceerde moleculaire en microscopische technieken om te beoordelen welke bacteriën aanwezig zijn in diabetische voetulcera. Met als uitkomst: er zijn ontelbaar veel bacteriën in deze wonden aanwezig die niet in de huidige standaardonderzoeken voorkomen en ze hebben tevens een grote diversiteit. Zo divers, dat je bij een aantal kunt afvragen hoe ze in de wond terecht zijn gekomen. Om een voorbeeld te geven: er zijn bacteriën gevonden uit de diepste punten van de oceaan, waarvan het mij nog steeds vrijwel onmogelijk lijkt om deze in een voetwond te krijgen. Maar ze zijn gevonden..
Gezien de grote hoeveelheid bacteriën en de diversiteit die Matthew Malone in zijn onderzoeken heeft gevonden, rijst de vraag of de focus niet moet liggen op de interactie tussen bacteriën en welke bacterie verantwoordelijk is voor het ontstaan en onderhouden van de infectie. Waar nu vaak de staphyloccus aureus gezien wordt als één van de belangrijke veroorzakers, kan wel eens een rol zijn weggelegd voor de ‘minder’ belangrijke, of in de meeste onderzoeken onzichtbare, bacteriën. Wellicht blijven deze bacteriën na behandeling met antibiotica aanwezig en zetten ze het infectieproces opnieuw in gang. Ze kunnen ook aanwezig blijven in biofilm, waardoor wondgenezing uitblijft. Een interessant vraagstuk voor het gerichter behandelen van infectie, maar ook in de strijd tegen antibioticaresistentie.
Reageren: a.m.wijlens@saxion.nl