‘Ik weet niet of ik nog naar de poli wil komen, want ze zeggen dat corona bedreigend gaat zijn voor iedereen.. Of: ‘Morgen zeg ik toch mijn reuma-infuus maar af vanwege de coronauitbraak, omdat mijn immuunsysteem daardoor onderdrukt wordt.’ Tot: ‘Zie, ze doen hier al alles aan infectiepreventie! Ze desinfecteren de handen bij de deur!!’
Het kan niemand zijn ontgaan, de uitbraak van het COVID-19 virus, ook wel het coronavirus genoemd. In Nederland werd op 27 februari bij de eerste patiënt het virus vastgesteld. Ook in andere landen, binnen en buiten Europa, dook het virus eerder al op. In de media wordt het onderwerp veelvuldig besproken en opgeroepen de adviezen van het RIVM op te volgen. Maar vooral ook de rust te bewaren.
Het is zo waar maar oh zo makkelijk gezegd. Want bekijk het eens vanuit het perspectief van de chronisch zieke patiënt. Je bent afhankelijk van thuiszorg en polibezoeken, maar ook kwetsbaar voor virussen als COVID-19. Het idee dat jij met je lage weerstand vaker in de omgeving bent van andere patiënten of zorgverleners die in contact komen met patiënten die mogelijk besmet zijn of worden geeft wel de nodige onrust.
De enige remedie tegen deze onrust is het inwinnen van informatie bij betrokken zorgprofessionals en het RIVM en het gebruiken van je gezonde verstand om voor jou het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden. Maar het vraagt ook om vertrouwen dat de infectiepreventiemaatregelen zo goed mogelijk worden nageleefd, ook door de andere patiënten en zorgverleners, maar ook door burgers.
Was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, houd afstand, minstens anderhalve meter en volg de overige aanbevelingen van het RIVM. Want iedereen heeft een verantwoordelijkheid in het beperken van de uitbraak van het coronavirus.
Anke Wijlens, bestuurslid WCS Kenniscentrum Wondzorg, voorzitter WCS Commissie Diabetische voet
Reageren: klik hier