De heer Geerkema heeft een wond aan de voet welke met een vochtig gaas verbonden wordt. Dit gaas wordt volgens de richtlijnen bevochtigd met fysiologisch zout, 10 cc is genoeg. De medisch speciaalzaak kan deze in kleine flaconnetjes niet leveren, omdat deze niet meer gedeclareerd kunnen worden. De grotere verpakkingen zijn wel declarabel en dus leverbaar; daarom schrijven we deze voor. Jammer dat de AIP (apotheek inkoopprijs) veel hoger is dan die van de kleine flaconnetjes. En de geopende verpakking fysiologisch zout moet na een keer gebruiken weggegooid worden, omdat onderzoek heeft aangetoond dat daarmee het risico op kruisinfectie lager is.
De diepe brandwond aan de arm en schouder van mevrouw Fatma is genezen, maar ze heeft veel last van het litteken. De huid gaat af en toe open en er is veel pijn en jeuk. Ze heeft zo veel last dat ze nog niet in staat is om te werken. De huidtherapeut zou haar kunnen helpen, omdat deze professional gespecialiseerd is in de behandeling van littekens. Bij navraag bij haar zorgverzekeraar verneemt mevrouw Fatma dat zorg door de huidtherapeut uit het vergoedingenpakket is gehaald. Gelukkig kan de littekenpoli van het brandwondencentrum haar dezelfde behandeling geven en kan ze weer aan het werk. Wel jammer dat het bij de verzekeraar te declareren bedrag hoger is. En zo kan ik nog een tijdje door gaan.
Soms heb ik het gevoel dat ik met de ziektekostenverzekeraar in een schaakspel ben beland. Zij beheert de portefeuille met het verzekeringsgeld en houdt de hand op de knip…schaak! Maar wij behandelaars en inhoudsdeskundigen kunnen er (goed onderbouwd) via een omweg voor zorgen dat onze patiënt toch de beste behandeling krijgt…..schaakmat!! Ik zou het fijn vinden om een ander spelletje te spelen. Een gezelschapsspel waarbij we niet tégen elkaar spelen, maar waar we in teamverband kunnen samenwerken om de tegenstander, de ziekte van de patiënt, te overwinnen….
Annemiek Mooij MANP, verpleegkundig specialist wondzorg, Slotervaartziekenhuis Amsterdam, bestuurslid WCS Kenniscentrum Wondzorg