Bij WCS Commissie Ulcus Cruris hebben wij een droom: hoe krijgen we in zwachtelend Nederland de neuzen dezelfde kant op? Veel zorgverleners zwachtelen al jaren en vinden zichzelf bekwaam. Maar al jaren iets doen is nog geen garantie dat het ook goed gedaan wordt. Zijn deze zorgverleners niet onbewust onbekwaam?
Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de zorgverleners de zwachtel met te weinig druk aanlegt. En dat dit na het oefenen met een drukmeter significant verbetert. Logisch. Want hoe weet je eigenlijk met hoeveel druk je de zwachtel aanlegt? Meestal is men bang om teveel druk te geven. De zorgvrager vraagt angstig om het niet zo strak te doen. Of omdat men een keer een wond heeft gezien nadat er te strak gezwachteld was. Dus daarom maar lekker losjes. Lekker ‘veilig’.
Ook de manier waarop de zwachtel aangelegd wordt is zeer verschillend. In onze cursussen en masterclasses, laten we zien hoe er gezwachteld wordt volgens de CBO-richtlijn: beenvolgend, alleen polsteren om het been ‘rond’ te maken en met twee korte rekzwachtels.
Tot onze verbazing wordt op veel ‘benenpoli’s’ niet volgens de CBO-richtlijn gezwachteld.
Er is bijvoorbeeld een poli dermatologie waar men één zwachtel om de voet en twee om het onderbeen aanlegt. En de thuiszorgorganisatie die niet op deze manier zwachtelt, mag de zorg niet uitvoeren. Een andere poli eist van de thuiszorgorganisatie dat er circulair gezwachteld wordt. En doen zij dat niet, dan krijgen ze de zorg over deze cliënt niet. Weer een andere benenpoli van een groot academisch ziekenhuis plaatst het polstermateriaal niet volgens de landelijke afspraak naast, maar óp de tibia. Daar zijn wij als WCS Commissie Ulcus Cruris erg verbaasd over. Waarom houden deze poli’s zich niet aan de landelijke afspraken? En op basis van welke evidence wijken ze af van de richtlijnen?
Maar dan…op welke evidence is de CBO-richtlijn eigenlijk gebaseerd? Hoe oud is deze richtlijn? Het CBO bestaat immers al lang niet meer?
In de WCS Masterclass Ulcus Cruris zwachtelen we met behulp van drukmeters. Onze droom is dat zwachtelen een voorbehouden handeling wordt. Maar die droom zal niet uitkomen omdat voorbehouden handelingen wettelijk zijn vastgesteld. Hoe mooi zou het dan zijn als iedere instelling het zwachtelen tot een risicovolle handeling opneemt? En dat iedere zorgverlener pas mag zwachtelen als hij kan aantonen dat hij met een drukmeter geoefend heeft? En dat iedereen volgens dezelfde methode zwachtelt? Zoals ook aanbevolen wordt in het ‘expertdocument compressietherapie aan de onderste extremiteiten’.
Is dat een utopie? Nee, dat vinden wij als commissie niet. We staan voor een mooie uitdaging…en het laatste woord is hierover nog niet gezegd!
Annemiek Mooij, bestuurslid WCS Kenniscentrum Wondzorg, commissie Ulcus Cruris
Reageren: klik hier