Onze huid is fantastisch! De opbouw van onze huid biedt een barrière om ons te beschermen, melanine beschermt onze celkernen als bruine parapluutjes als de zon weer gaat schijnen en onze huid kan tegen een stootje; we scheuren niet zomaar open! Verder zorgt onze huid voor warmte en energieopslag, we voelen pijn, warmte, kou, druk en jeuk. En als laatste, onze huid heeft een grote sociale functie. We uiten ons via onze huid.
Oké, dat klinkt allemaal prima. Ja logisch, dat doet onze huid. Maar, wat als onze barrière niet functioneert? Dan hebben we eczeem, rosacea of simpelweg een droge huid. We kunnen verbranden, door de zon of door kokend water, met als gevolg huidveroudering, huidkanker of brandwondenlittekens. Onze huid kan kapot gaan, dan hebben we een wond die hopelijk onder goede omstandigheden transformeert in een gezond litteken. We kunnen te grote pijnlijke vetcellen hebben, zoals bij lipoedeem. En we kunnen ons schamen, schamen voor onze acne of voor onze baardgroei terwijl we vrouw zijn.
Dit zijn enkele voorbeelden die kunnen voorkomen als een of meerdere functies van de huid niet optimaal werkt. En precies dit omvat eigenlijk het hele domein van een huidtherapeut. Iedere dag raak ik veel verschillende huiden aan. Sommigen ontspannen gelijk of worden emotioneel bij de geruststellende aanraking. Bijvoorbeeld bij een litteken met oedeem na amputatie van de borst. Anderen verstop ik eerst een tijdje onder een zwachtel voordat ze weer als herboren tevoorschijn komen, zoals bij lymfoedeem of een ulcus cruris. Nog zo’n speciale, een huid met een trauma, zij heeft namelijk in brand gestaan. De huid is hersteld maar het litteken is nog zo erg zichtbaar, het trekt en het doet pijn. Ook haar raak ik aan en ik probeer de functies zoveel mogelijk te herstellen. En er zijn er ook een heleboel die enkel alleen even goed bekeken willen worden zodat ze goed geïnformeerd zelf aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld bij een droge huid of eczeem.
Als huidtherapeut voel ik me helemaal op mijn plek binnen de WCS. Ik ben actief in de Commissie Ulcus cruris en de Commissie Dermatologie, maar ik heb in mijn beroep ook veel overlap met de commissies Brandwonden, Oncologische wond, Diabetische voet en Chirurgische wond. Ik behandel en begeleid de aangedane huid. Waar die ook zit en wat er ook aan de hand is. Het doel is steeds de functies van de huid herstellen.
Het zou logisch moeten zijn om met een huidprobleem langs een huidtherapeut te gaan. Veel indicaties worden door de zorgverzekering vergoed waardoor deze weg al makkelijker te vinden is. Maar bijvoorbeeld bij wondzorg, eczeem en chronische huidzorg is deze vergoeding nog niet vanzelfsprekend. Gelukkig wordt daar flink aan gewerkt en gaan we zien wat 2024 ons gaat brengen.
Annemieke Cornelissen, Huid- en oedeemtherapeut Dermedicare
Reageren: klik hier