Hij is 62 jaar en komt voor de eerste keer op de wondpoli van ons ziekenhuis: een man van middelbare leeftijd met een forse buikomvang. Uit de anamnese blijkt dat meneer last heeft van het metabool syndroom: naast de diabetes is hij bekend met hypertensie en een te hoog cholesterol. De diabetes mellitus type 2 heeft hij al tien jaar en hij is inmiddels insulineafhankelijk. Gelukkig zijn de bloedsuikers goed gereguleerd. Hij heeft nog nooit eerder een wondje aan de voeten gehad, wel valt hem op dat bij wondjes aan zijn benen het lang duurt voordat ze genezen zijn. Nu komt hij met wonden aan zijn rechter voet.
Een paar weken geleden blijkt dat meneer naar de huisarts is gegaan met een ingegroeide teennagel. De week erop heeft bij de huisarts onder verdoving een wigexcisie plaatsgevonden. De ingreep verliep voorspoedig maar binnen een week krijgt meneer een rode teen en er vormt zich pus vanonder het nagelbed.
De huisarts start met antibiotica en meneer krijgt het advies om twee keer per dag met zijn teen in een badje met waspoeder te gaan zitten! En toen ging het natuurlijk fout: meneer blijkt neuropathie te hebben (de oorzaak van de ingegroeide nagel bleek achteraf ook een te nauwe schoen) en gaat dus met de voet in een veel te hete emmer met Biotexwater zitten. Zelf voelt hij dat natuurlijk niet, het was voor zijn gevoel een aangenaam badje geweest. Maar het Biotexbadje bleek erg heet want de volgende dag blijken er op alle tenen fikse blaren te komen. Het gevolge laat zich raden: de blaren worden vies, er zijn geel-groene vellen op de tenen, en na nog drie weken wondbehandeling wordt meneer doorgestuurd naar het ziekenhuis met een verontrustend uitziende voet.
We zijn nu zes weken verder na uitgebreide wondbehandelingen en debridement. Er bleek sprake te zijn van een osteomyelitis en een teen hebben we helaas niet kunnen redden. De overige tenen zijn nu onder controle, het is nog wachten op epitheel, maar we gaan het redden.
Wie weet hoe we die verschrikkelijke Biotexbadjes als wondbehandeling uit de wereld kunnen helpen?
Carin Smit, wondconsulent Diakonessenhuis Utrecht/Zeist en lid WCS Commissie Chirurgische Wond en stoma
Reageren: csmit1@diakhuis.nl