De promo van RTL Late Night vliegt mijn huiskamer in: “Vader diabetes patiënt boos op ADO-trainer!” PING!!! PING !!! Mijn alarmbel (“mijn signaal dat er iets belangrijks gebeurd”) in mijn hoofd gaat af: interessante discussie, wat is er gebeurd? Hoe komt het dat ze boos zijn? Zaterdag 14-11 Wereld Diabetes dag, nog een blog schrijven, aandacht voor diabetes op de tv. Dit is een kleine opsomming wat ik hoor door de alarmbel heen.
Jammer dat de beide heren aan tafel bij Humberto niet hun gezamenlijke doel vonden: tijd kopen. De een om zo meer aandacht te krijgen voor de ziekte diabetes en de ander om een time-out tijdens een voetbalwedstrijd te forceren.
Het gezamenlijke doel in de gezondheidszorg lijk je altijd wel te hebben als er een diabeet met een voet wond op het multi-disciplinaire spreekuur komt: wond genezing.
Helaas zitten aan beide werelden ( medische en patiënten) beperkingen. Want je moet als behandelaar je steeds aanpassen aan de werkelijkheid van de patiënt. Wat is haalbaar? Mogelijk? Op te brengen? Te veranderen? Flexibiliteit van lichaam, bloedvaten en voeten?
Je kan als behandelaar nog zo goed geschoold zijn, alle middelen/ operatie technieken/ op maat gemaakte schoenen en verband materialen in huis hebben als je het niet kan overbrengen aan de patiënt, niet kan aansluiten op zijn/ haar wereld mis je een kans om het optimale er uit te halen.
Daar het onze taak als zorgverlener/ behandelaar is om zo goed mogelijk geschoold te zijn om de symptomen vroegtijdig te herkennen en te laten behandelen, is het net zo’n belangrijke taak om dit samen met de patiënt te doen. Samen wijzer te worden zodat je elkaar begrijpt.
Daarvoor gebruik ik tegenwoordig mijn alarmbel: luisteren naar de knik in het patiënten verhaal en dit met de kennis over dit ziektebeeld te vertalen, i.o.m. de behandelaars, naar een passend en haalbaar wondbehandelplan. Zodat we dat helder en duidelijk naar de patiënt en zijn omgeving (familie en zorgverleners) kunnen uitdragen. Waardoor we gezamenlijk, dus met zijn alle, bezig zijn om deze ene patiënt te geven waar hij/zij om vraagt: Tijd kopen om zo een fijn leven te kunnen leven op zijn haar manier!