De grootste patiëntenpopulatie tijdens mijn spreekuur zijn mensen met veneuze insufficiëntie. Deze patiënten horen normaliter therapeutisch elastische kousen (TEK) te dragen, mits zij een goede vaatdiagnostiek hebben. In de zomerperiode kom ik wekelijks met een patiënt met compressietherapie in gesprek over het belang van het dragen van therapeutisch elastische kousen. Patiënten zijn vaak niet op de hoogte waarom het dragen van TEK belangrijk is of willen dit liever niet weten. Tijdens warme zomerse dagen hebben vele patiënten de neiging om hun TEK achterwege te laten, omdat het gewoonweg als te warm wordt ervaren of er niet mooi uitziet. Ik zie dit met name bij de ‘jongere’ patiënten. Zij dragen nog graag een korte broek en willen niet dat de buitenwereld de TEK ziet.
Op mijn spreekuur komt een mannelijke patiënt van 60 jaar oud. Hij draagt TEK sinds drie jaar i.v.m. veneuze insufficiëntie. Zijn benen zijn duidelijk te herkennen aan zijn aandoening, namelijk hyperpigmentatie, atrofie blanche rondom de enkelstreek, oedeemvorming en varices. Ook hij beaamt in de zomerperiode geen TEK te dragen i.v.m. de warmte. Het risico op recidiverende ulcera is groter wanneer een TEK niet consequent wordt gedragen en dat weet deze meneer. En toch draagt hij in de zomerperiode geen TEK. Bijzonder vind ik dat.
Zeker wanneer hij zich in september weer meldt bij het wondexpertisecentrum met recidiverende ulcera, die nu in november nog altijd niet genezen zijn. Meneer blijft in mijn ogen een non-compliance patiënt. Ondanks zijn therapieontrouw krijgt hij wekelijks optimale wondzorg, uitleg en preventieadvies. Het lijkt erop dat dit enigszins helpt aangezien de behandeling progressie laat zien.
Maar wat nog meer?… Meneer heeft in de maand september en oktober niet trouw zijn TEK gedragen. Dit bleek achteraf na regelmatige gespreksvoeringen met hem. Op een gegeven moment ging hij klagen over jeuk aan zijn onderbenen. Tijdens de wondzorgmomenten zag ik een toename van oedeemvorming. Op grond van klinische verschijnselen werd de diagnose hypostatisch eczeem vastgesteld. De oorzaak van hypostatisch eczeem is chronische veneuze insufficiëntie (CVI). Zijn benen werden gedurende een paar weken ingezwachteld en kortdurend behandeld met een sterk corticosteroïdcrème. Hierna verliep de wondgenezing voorspoedig. Meneer kreeg het advies om het dragen van de TEK te herstarten en s ‘avonds zijn benen in te smeren met een hydraterende crème/ -zalf. Dit verbaasde hem!! Waarom zou hij zijn benen in de winter insmeren? ‘Niemand die mijn benen ziet’.
Ook in de winter is het belangrijk om de huid te hydrateren. De verwarming staat aan, de huid droogt uit en kan altijd hydratatie gebruiken.
Houd je huid zacht en soepel!
Ook in de zomer… Ook in de winter…
Chantal van Weersch, Verpleegkundig Specialist bij Zuyderland Team Wondzorg Zuid-Limburg
Reageren: klik hier