Ziekenhuizen erken je mogelijkheden en onmogelijkheden en verwijs door naar andere partijen als deze blijken meer kennis in huis hebben.
Kwaliteit van leven voor de patiënt wordt gewaarborgd en kosten in de zorg genivelleerd. Vandaag een verontrustende intake meegemaakt. Als verpleegkundige werkzaam op de polikliniek dermatologie houd ik zo nu en dan een intake van een patiënt met verondersteld lymfe/lipoedeem.
Casus
De patiënt was vroeger zeer sportief en deed aan hardlopen, bergbeklimmen en fietsen. Nadat er bij hem in zijn rechter bovenbeen een sarcoom was geconstateerd stond zijn leven totaal op de kop. Operatie en verwijdering van lymfeklieren uit de lies waren het gevolg.
Enige tijd na de operatie werd de patiënt zijn been dik en het been bleef door de jaren heen gestaag groeien. Hij moest nu een speciaal door de coupeuse aangemeten broek dragen. Op een gegeven moment was zijn rechterbeen zo dik geworden dat deze niet meer in confectie kleding paste.
Er was geprobeerd het been dunner te krijgen door middel van oedeemtherapie en een maatwerk kous, maar niets hielp. Aan de achterkant van het bovenbeen vormde zich een lump zo groot als een basketbal. De patiënt kon moeilijk wandelen, laat staan fietsen en hardlopen.
Bij de controles in het universitair ziekenhuis en later bij het regionale ziekenhuis, werd het been als fenomeen interessant genoeg om te fotograferen en vast te leggen. Helaas werd er geen energie ingestoken om met deze patiënt te kijken naar een oplossing voor zijn probleem.
Niemand kwam op het idee deze patiënt door te sturen naar een ander ziekenhuis dat gespecialiseerd is op het gebied van lymfoedeem.Gelukkig voor deze patiënt kwam hij een waarnemende huisarts tegen die hem attendeerde op het expertise centrum lymfoedeem.
Heel wat jaren van deze patiënt zijn bepaald door toenemende ziektelast van zijn lymfoedeem. Terwijl, als hij in het begin stadium adequate therapie had gekregen, het niet zover had hoeven komen.
Wij hebben onze mond vol over toenemende kosten in de zorg. Als deze patiënt in een vroeg stadium van lymfoedeem met kennis was geholpen, was er nu niet een opname van drie weken met chirurgisch ingrijpen nodig.
Wat nog belangrijker is als wij spreken over kwaliteit van leven, had deze patiënt twintig jaar lang een beter, produktiever en menselijker leven kunnen leiden dan wat hij tot nu toe gedaan heeft.
Reageren: jantsjehuismans@gmail.com
Jantsje Huismans, dermatologie verpleegkundige in Ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten
1 februari 2015