‘Wondzorg verbeteren met een beperkt gamma aan materialen. Kan dat? En hoe doe je dat?’ Dat was de vraag die ik kreeg van LUMOS, een Leuvens initiatief voor ontwikkelingssamenwerking*. Artsen en verpleegkundigen die terugkwamen van een missie naar Afrika meldden een problematische wondzorg. Ze zagen veel grote en geïnfecteerde wonden die maar moeizaam heelden in het Hôpital St. Luc in Kisantu (DR Congo).
Ondertussen ben ik bezig aan mijn vierde missie en hou ik het thuisfront op de hoogte van mijn dagelijkse Congolese bezigheden via mijn blog. Tijdens mijn verhaal zal al snel blijken dat je ook in het verre Afrika in verschillende opzichten met wondproblemen geconfronteerd wordt en tevens veel kan leren over wondzorg in al haar aspecten. Of met andere woorden… hoe het goed toepassen van TIME principes en een eenvoudig wondprotocol de wondzorg enorm kunnen verbeteren!
Geniet mee van mijn Afrikaans avontuur! Kris Bernaerts, Verpleegkundig specialist wondzorg UZ Leuven
Ga voor de dagelijkse blogs naar: klik hier
* Missie Kisantu is één van de projecten van LUMOS (Leuvense Universitaire Medische Ontwikkelingssamenwerking en Solidariteit), een initiatief van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven, KULeuven en KHLeuven. Meerdere keren per jaar vertrekken artsen en verpleegkundigen, in hun vrije tijd, naar Congo, Ruanda of Kameroen om hun expertise te delen over wondzorg, revalidatie, fistelchirurgie, spoedeisende zorg, et cetera. Het accent ligt op opleiding en coaching van het personeel. Voor meer informatie: klik hier