Goede uitleg over de wondbehandeling geeft de patiënt vertrouwen. Als een aanpassing in het wondbeleid nodig is, is wederom deze uitleg belangrijk.
Na mijn vakantie kwam ik bij mijn cliënt die wordt behandeld aan een ulcus cruris in het bestraalde gebied van het onderbeen. Zij werd behandeld met een verbandkous en schuimverband. In mijn vakantie heeft de huisarts de regie tijdelijk overgenomen en de compressie gestopt omdat mevrouw dit wilde. Mevrouw gaf aan liever langer wondbehandeling uitgevoerd door de thuiszorg te ondergaan, dan enige vorm van compressie te krijgen.
Deze situatie heeft veel gedachten bij mij opgeroepen die ik met jullie wil delen:
– Ik wil optimale wondzorg leveren, ik ga niet voor een zes maar voor een tien. Optimale wondzorg is voor mij een snelle wondgenezing, maar ook een wondbehandeling die bij de cliënt past. Het nieuwe expertdocument compressietherapie biedt veel verschillende mogelijkheden van compressie. Mijn ervaring is dat ik er altijd wel uitkom met de cliënt, maar bij deze mevrouw dus niet. Wat ging er fout?
– Kun je als wondconsulent kiezen voor een ‘second best’ wondbehandelplan waardoor mogelijk de wondgenezing langer gaat duren of geef je de regie terug aan de huisarts?
– In hoeverre ga je als wijkverpleegkundige om met cliënten die behandeling weigeren waardoor langer zorg gegeven moet worden? In deze tijd van zorgplafonds en waarin het belangrijk is om zoveel mogelijk cliënten te kunnen helpen, in liefst zo kort mogelijke tijd?
Genoeg om over na te denken….
Margot van Kemmeren, lid WCS Commissie ulcus cruris