De coronapandemie heeft ons gedwongen om nieuwe manieren van werken te omarmen. Tijdens deze periode hebben we ontdekt dat het voeren van de wondregie, waarbij de wonddeskundige de wondbehandeling coördineert, digitaal kan worden uitgevoerd, zonder in te boeten op de kwaliteit van zorg. Voor wondconsulenten betekende dit een verschuiving naar voornamelijk digitale consulten, waarbij we met behulp van videobellen en andere digitale middelen cliënten en zorgverleners op afstand konden adviseren, instrueren en begeleiden.
Efficiënte en duurzame zorg
De coronamaatregelen liggen gelukkig alweer een geruime tijd achter ons. Maar ik merk dat hiermee ook onze hybride werkwijze aan het vervagen is. We bezoeken cliënten weer thuis, soms zelfs met meerdere wonddeskundigen en generieke (wijk-)verpleegkundige tegelijk, om wonden te beoordelen en te behandelen. Hoewel deze persoonlijke benadering waardevol kan zijn, moeten we ons afvragen of dit de meest efficiënte en duurzame manier is om wondzorg te leveren in de toekomst.
We hebben bewezen dat digitale wondzorg niet alleen mogelijk is, maar ook effectief kan zijn. Door op afstand mee te kijken, te face-timen en digitale foto’s en video’s te beoordelen, konden we zorgverleners en cliënten op een veilige en efficiënte manier ondersteunen. Ik denk dat deze hybride aanpak, waarbij fysieke bezoeken worden afgewisseld met digitale consultaties, een oplossing kan zijn voor de toenemende druk op de zorg en kan bijdragen aan het betaalbaar houden van de wondzorg.
De voordelen van een hybride model
Een hybride model van wondzorg, waarbij we gebruikmaken van zowel digitale als fysieke consultaties, biedt verschillende voordelen:
- Efficiëntie en tijdsbesparing: Door digitale consultaties in te zetten kunnen we reistijd en -kosten verminderen. Dit stelt ons in staat om meer cliënten te zien in dezelfde tijd, wat de efficiëntie verhoogt.
- Flexibiliteit: Een hybride model biedt flexibiliteit voor zowel zorgverleners als cliënten. Cliënten kunnen vanuit hun eigen huis zorg ontvangen, terwijl zorgverleners consultaties kunnen plannen op een manier die de werkdruk vermindert.
- Kwaliteit van zorg: Door gebruik te maken van digitale tools kunnen we snel en gemakkelijk toegang krijgen tot clientgegevens en voortgang monitoren, wat de kwaliteit van zorg kan verbeteren.
Terug naar een duurzame toekomst
Hoewel fysieke huisbezoeken waardevol blijven, moeten we niet vergeten wat we tijdens de coronapandemie hebben geleerd. Terugkeren naar de oude manier van werken, waarbij we voornamelijk fysiek aanwezig zijn bij de client, zal de druk op de zorg verhogen en kan de efficiëntie verminderen. Door gebruik te maken van digitale mogelijkheden en effectieve wondregie kunnen we de kwaliteit van zorg behouden, terwijl we tegelijkertijd de zorg betaalbaar en toegankelijk houden. Laten we leren van het verleden en bouwen aan een duurzame toekomst voor wondzorg.
Mirjam Kempkes voorzitter WCS-Commissie Oncologische wonden en ulcera en algemeen bestuurslid WCS. Wondconsulent Wond Expertise Team Cordaan en gastdocent Erasmus Mc.
Reageren: klik hier