Het is zaterdagochtend, eerst even een lekker kopje thee, wakker worden op de bank. Ik pak mijn laptop en check mijn mail en agenda. De deadline voor het inleveren van een onlineblog voor de nieuwsbrief van het WCS komt eraan. Oei denk ik, hoe pak ik dat aan.
Met mijn 53 jaar ben ik namelijk van de generatie die het pre-digitale tijdperk nog heeft meegemaakt. Ook ben ik een praktisch ingestelde verpleegkundige. Of is dit nu een pleonasme? (een uitdrukking waarin een noodzakelijke eigenschap van een hoofdwoord nogmaals wordt benoemd.) Dus een blog schrijven is een nieuwe uitdaging voor mij. Nog maar een kopje thee.
Aan de alwetende dr. Google vraag ik “Hoe schrijf je een blog”. Ik krijg een stappenplan van twaalf items gepresenteerd, waarvan de eerste stap brainstormen over blogonderwerpen is. ‘Tijdens het schrijven wil je onderwerpen behandelen die waardevol zijn voor je lezers en aansluiten bij hun interesses, én die van jezelf’. Nou dat moet lukken. Degenen die mij kennen weten dat ik over niets liever praat dan wondzorg en jullie lezers delen mijn passie, anders was je nu al afgehaakt. Ook lees ik ter inspiratie blogs van collega’s, zie https://www.wcs.nl/?s=blog, en raak ik op meerdere vlakken geïnspireerd.
Al brainstormend realiseer ik mij dat er tussen het schrijven van een blog en het werken in de professionele wondzorg meerdere overeenkomsten zijn. Zo hebben zij beide betrekking op het delen van kennis en informatie. Als wondconsulent is het delen van kennis met collega’s middels bedside teaching vitaal onderdeel van mijn functie. Maar of we nu kennis delen via bedside teaching of een blog over wondzorg, beide dienen een hoger doel. Te weten: de beste (wond-)zorg voor de mensen die aan onze zorg zijn toevertrouwd.
Eén van de volgende items: bouw een georganiseerde structuur, bevestigt de overeenkomst nog meer. Complexe wondzorg omvat meer dan alleen het plakken van een pleister. Daarom is het essentieel om op een gestructureerde en methodische manier informatie te verzamelen en zo de situatie te beoordelen. Denk hierbij aan het inlezen in het dossier van een patiënt en het afnemen van een wondanamnese (bijvoorbeeld via ALTIS en TIME). Om de continuïteit in de wondzorg te borgen is het noodzakelijk om overeenstemming te krijgen met alle betrokkenen over het doel van de wondzorg en hoe we dit willen gaan bereiken. Het belang van het verkrijgen van overeenstemming werd mij tijdens mijn werk duidelijk toen een collega ondersteuning vroeg bij het verbinden van een patiënt met een pijnlijk oncologisch ulcus. Ze zei “Als we het samen doen gaat het sneller en heeft mevrouw minder pijn”. Ter voorbereiding verdiepte ik me in het dossier van mevrouw. Hierin kon ik geen verklaring voor de oorzaak van de pijn vinden. Tijdens het huisbezoek nam ik de tijd om kennis te maken met haar en een pijnanamnese af te nemen. De (angst voor) pijn bleek juist veroorzaakt te worden doordat mevrouw het gevoel had dat de zorg heel gejaagd geboden werd. Door te vertragen en overeenstemming te zoeken kwam er vertrouwen en rust. Of zou het samen thee drinken ook van invloed geweest zijn?
Het schrijven van dit blog is eigenlijk best meegevallen en zelfs leuk. Ik weet dat wij onze passie voor wondzorg delen en mogelijk ook die van het delen van informatie. Daarom nodig ik jou uit om mijn voorbeeld te volgen. Kijk eens op https://nl.wix.com/blog/post/blog-schrijven-handleiding#viewer-btrb5 en schrijf een blog over onze gedeelde passie, de wondzorg. Of wil je het nog even laten indalen onder het genot van….(een lekker kopje thee)
Mirjam Kempkes voorzitter WCS-Commissie Oncologische wonden en ulcera en algemeen bestuurslid WCS. Wondconsulent Wond Expertise Team Cordaan en gastdocent Erasmus Mc.
Reageren: klik hier