Nog een paar weken en dan start ons zestiende wondcongres. Het is niet het eerste wondcongres dat ik meemaak, maar het blijft toch altijd spannend. Komen er genoeg deelnemers? Komen alle sprekers op tijd? Klopt de catering? Loopt het goed met de exposanten in de Expozaal? Het zal wel weer goed komen, maar nogmaals, blijft altijd spannend.
Het thema is ‘Grenzeloze wondzorg’. Natuurlijk is dit een thema dat je op diverse manieren kunt uitleggen. Zo kan grenzeloos staan voor het vervagen van de grenzen. Nieuwe partijen treden toe tot de zorg. Partijen die je voorheen alleen maar kende als telecombedrijf of als software-ontwikkelaar. Deze bedrijven krijgen invloed op de zorg en zo ook de wondzorg. De traditionele grenzen van de zorgsector gaan daarmee dus verdwijnen. Sommigen zien dat met angst en beven tegemoet, voor anderen is het een zegen. Dé ultieme oplossing om grenzen te doorbreken en de zorg opnieuw uit te vinden. De ene noemt dat disruptie, de ander creatieve innovatie, wat overigens aanstekelijker klinkt. Dat herdefiniëren van de zorg is zeer noodzakelijk, want op de huidige weg is het dadelijk niet meer betaalbaar, gaan we inleveren op de kwaliteit, wordt de regeldruk te groot en de toegankelijkheid neemt af.
Zelf vind ik altijd dat je de regie moet houden en adviseer ik je om zelf ook buiten je eigen grenzen te gaan kijken. Wat kan je leren van andere bedrijven? Wat kan je meenemen naar je eigen situatie in het werk? Crossing borders, heet dat in goed Nederlands. Zo zie je de komst van digitale oplossingen, mobiele concepten en nieuwe vormen van taakherschikking.
Grenzeloos staat voor mij ook multidisciplinariteit. Professionals van diverse pluimage stappen over hun eigen grenzen heen, vinden elkaar in het delen van kennis en ervaringen. Dat allemaal in het belang van goede zorgverlening.
Maar grenzeloos ken ik ook van het programma ‘grenzeloos verliefd’. Een programma waar mensen hun droom najagen. Voor de wondzorg vertaal ik dat naar professionals die met hun ziel en zaligheid een bijdrage leveren aan de wondzorg, vol van passie en met liefde voor de patient en het vak.
Nog een paar weken en dan mag ik het congres openen voor een zaal vol mensen die met die passie wondzorg verlenen. Wat zal ik ze vertellen? Laat je vooral niet begrenzen en sta open voor nieuwe impulsen, ideeën en invloeden om het werk en het resultaat van de zorg te verbeteren. Ja, dat ga ik ze vertellen!
Rene Baljon, voorzitter WCS Kenniscentrum Wondzorg
Reageren?: klik hier