In samenwerken is het van belang om samen te werken op basis van nevengeschiktheid. Dat klinkt mooi, maar Wilfried Ophij, auteur van vele boeken over samenwerken tussen organisaties, beschreef ooit al eens dat samenwerken op de bühne wordt bevochten en in de coulissen wordt bepaald. Voor de bühne moet je een aantal zaken helder afspreken of zelfs contractueel vastleggen, bijvoorbeeld over het gemeenschappelijk doel. Op de achtergrond gaat samenwerken heel vaak over de klik tussen mensen. Vind ik jou aardig? Gun ik jou deze samenwerking, met andere woorden: ‘de tijd die ik in jou steek’. Ik weet hoe dit werkt, want binnen Het Oogzorgnetwerk, waar ik voor werk, gaat dat echt niet anders.
Vorig jaar zomer kwamen wij, het bestuur WCS Kenniscentrum Wondzorg, in contact met de EWMA organisatie. Men zocht een land voor de organisatie van hun EWMA congres in 2017. De bijeenkomst was open en plezierig. Er was een klik tussen de betrokkenen. Een dusdanige klik, dat wij afgelopen maand in Londen tijdens het EWMA congres aldaar met elkaar hebben besloten om in 2017 gezamenlijk het EWMA congres in Amsterdam te gaan organiseren. Uiteraard worden er zaken contractueel geregeld, maar als ik en mijn mede bestuursleden die klik niet hadden, was het echt niet doorgegaan.
Zo sprak ik enkele weken terug ook Sabine Uitslag in haar hoedanigheid als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten. Ook dat klikte en besloten we te gaan samenwerken op het gebied van scholing.
Uitgaande van nevengeschiktheid, moet je soms ook besluiten om een vastgeroeste samenwerkingsvorm te beëindigen en daarmee ruimte te creëren voor een nieuwe vorm. Om die reden heeft het bestuur besloten om de verwevenheid tussen de WCS Commissie Decubitus en het bestuur van de V&VN Wondexpertise te ontvlechten. Beide organisaties krijgen dan meer ruimte om de eigen organisatie verder uit te bouwen, inhoudelijk en/of qua omvang. De WCS krijgt daarmee weer een volledig eigen Commissie Decubitus. Uiteraard blijven we wel samenwerken met de V&VN Wondexpertise.
Samenwerken behelst 99,9% van mijn werk voor Het Oogziekenhuis Rotterdam in de vorm van Het Oogzorgnetwerk, zowel in Nederland als in het buitenland. Samenwerken op basis van nevengeschiktheid, wederkerigheid en vertrouwen is daarbij van groot belang. Maar juist ook de klik tussen personen is heel bepalend hierin en altijd uitgaande van het besef: ‘alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’.
Reageren: rene@wcs.nl
Rene Baljon, voorzitter WCS Kenniscentrum Wondzorg
1 juli 2015