Komen jullie er nog uit? Code rood in Limburg vanwege ernstige overstromingen. Code diep rood in delen van Nederland vanwege snelle toename van Covid-19 aan het begin van de zomer. Gele landen in Europa waar je naartoe kan gaan zonder al te veel problemen. Zwarte zaterdag op 31 juli. Discussie of het zwart-geel-rood van het WCS Classificatiemodel obsoleet is?
Feitelijk worden al deze kleurcodes gebruikt als communicatiemiddel. En als we met z’n allen dezelfde beelden en interpretaties hebben bij de kleuren, dan vergemakkelijkt dat de signaalwaarde van een degelijke kleurcodering. Het geeft ons richting aan ons handelen en reageren. Maar het verwacht ook dat je goed blijft nadenken en nimmer klakkeloos gaat reageren.
Zo was al in de jaren tachtig van de vorige eeuw het WCS Classificatiemodel op basis van de kleuren zwart, geel en rood ontwikkeld. Het niveau van de wondzorg in Nederland was nog van een betrekkelijk laag niveau. Een handig hulpmiddel als dit model gaf aanzet tot communicatie over de staat van een wond en gaf richting aan de behandeling. Het gaf verpleegkundigen en verzorgenden handvatten voor het gesprek met de behandelaars, want per slot van rekening zagen zij dagelijks de wond en konden de ontwikkeling van de wond op deze manier beschrijven.
Het is fantastisch om te zien dat daarna het niveau van de wondzorg in Nederland zich sterk heeft ontwikkeld en parallel daaraan de behoefte aan betere en meer geavanceerde wondclassificatiemodellen. Want bij meer kennis heb je nieuwe communicatiemiddelen nodig. En daarvan zijn er vele ontwikkeld en nog steeds in ontwikkeling. Gelukkig maar, want naarmate je kennis toeneemt is er behoefte aan meer parameters om de duiding van een wond te verbeteren, de achterliggende oorzaak te onderzoeken en de behandeling meer toe te spitsen. Het blijft natuurlijk altijd aardig om te zien dat het zwart-geel-roodmodel na bijna veertig jaar nog steeds een handig communicatiemiddel is voor de duiding van een wond en nog dagelijks wordt gebruikt, hetzij eigenstandig of als onderdeel van een nieuw model.
In mijn vakantie las ik het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. Ik kan het iedereen aanraden, want het is een positieve kijk op de mens. Opvallende passage is het feit dat wij het enige diersoort zijn die kan blozen. De rode wangen hebben een signaalwaarde: schaamrood of verlegenheid.
Waarom vermeld ik dit? Een jaar geleden lanceerden wij het digitale WCS Wondenboek in de vorm van een app en een onlineversie. Na een jaar zijn de gratis apps in de App Store (Apple) en Google Play (Android) bijna 10.000 keer gedownload en 200.000 keer online bekeken. Aantallen die we vooraf nimmer hadden voorzien en waar ik een beetje stil en bijna verlegen van wordt. Ik krijg er rode wangen van.
René Baljon, voorzitter WCS Kenniscentrum Wondzorg
Reageren: klik hier