In mijn omgeving hebben veel kinderen, maar ook hun ouders, krentenbaard. Hier ondervinden ze veel hinder van en ondanks goed smeren met fusidinezuur is het heel hardnekkig en geeft het soms grote korsten met daarna littekens.
Krentenbaard, ook wel impetigo genoemd, is een bacteriële, zeer besmettelijke huidinfectie. Meestal wordt het veroorzaakt door de stafylokok en de verspreiding vindt meestal plaats door de vingers. Na besmetting verschijnen er blaasjes, vervolgens worden dat korstjes en zodra die ingedroogd zijn, zijn ze niet meer besmettelijk.
Maar wat doe je als ondanks fanatiek smeren het hele gezin besmet raakt? En zijn er leefstijladviezen die je kunt volgen/geven naast het smeren? Hieronder wat tips:
- raak de plekjes niet aan,
- was de handen regelmatig met zeep,
- knip de nagels kort,
- gebruik dagelijks een schone, eigen handdoek.
Als de besmette persoon koorts krijgt, ziek wordt of de plek wordt steeds groter, kan orale medicatie aangewezen zijn.
Je kunt je voorstellen: best moeilijk om een peuter van zijn jeukende plekjes af te houden. Of om fusidinezuur op een bebaarde huid te smeren. En als het in de neus zit, hoe ver moet je dan precies smeren? Vandaar ook de hardnekkigheid.
Preventie is daarom (zoals bij veel andere dingen) het sleutelwoord. En als het leed al geschied is, begin dan meteen met de hierboven genoemde leefstijladviezen en wat mij betreft ook meteen met smeren. Zoek plaatjes op zodat je het kunt herkennen en voorkom daarmee veel leed! En verwar krentenbaard niet met een koortslip (veroorzaakt door het herpes virus).
Sanne Karelse,
Verpleegkundig Specialist Vaatchirurgie Erasmus MC Rotterdam, lid WCS commissie ulcus cruris en dermatologie.
Reageren: klik hier