Mevrouw Jansen (gefingeerde naam) is in het ziekenhuis opgenomen in verband met een amputatie van MTP 4 en 5. Mevrouw heeft diabetisch mellitus type 2, neuropathie en retinopathie, dialyseert driemaal per week en heeft diverse vaatchirurgische ingrepen ondergaan i.v.m. perifeer arterieel vaatlijden. De wondzorg is een intensief traject. De genezing gaat moeizaam en traag, iets wat de vaatchirurg reeds heeft voorspeld. Hij heeft haar verteld dat mogelijk haar voet geamputeerd zal moeten worden.
Aanvankelijk wordt de wond van mevrouw Jansen in het ziekenhuis gezien en later bijna wekelijks op de multidisciplinaire diabetische voetenpoli.
Mevrouw vertelt over haar leven, over haar man die vorig jaar is overleden en over de nog thuiswonende tienerdochters die er nu alleen voor staan. Ze is opgenomen in een zorghotel nu ze de trap in haar bovenwoning niet op kan en ze mist haar hondje. Ondanks alle tegenslagen, de trage vooruitgang en het intensieve traject van dialyseren houdt mevrouw moed; die wond zal genezen en ze zal haar voet behouden! Hier doet ze dan ook haar uiterste best voor; ze houdt haar bloedsuikers in balans, heeft een elektrische rolstoel zodat haar voet niet belast wordt en haar voet wordt maandenlang behandeld met negatieve druk therapie.
Na vier maanden is de wond dicht, eindelijk kan ze naar huis!
Een aantal maanden later komt mevrouw voor het eerst weer op de diabetische voetenpoli. In deze tussentijd heeft ze toch een onderbeen amputatie moeten ondergaan.
Ze had opnieuw een infectie aan haar voet opgelopen, die door de inmiddels opgebouwde resistentie voor antibiotica (na jaren van meerdere infecties) niet te behandelen was; mevrouw revalideert opnieuw in een zorghotel.
De wond op de stomp wijkt momenteel wat.
Het raakt me, de grilligheid van de diabetische voetwond, maar mevrouw blijft positief.
Een patiënt met diabetes mellitus heeft een vijftienmaal hogere kans op een amputatie van het (onder)been dan iemand zonder diabetes mellitus (1). De vijfjaarsoverleving na onder- of bovenbeenamputatie is minder dan 30% (2,3).
1: Kearney TP, Hunt NA, Lavery. Safety and effectiveness of flexor tentomies toe heal toe ulcers in persons with diabetes. Diabetes Res ClinPract, 2010;89:224-6
2:Prompers L, Huijberts M, Apelqvist J, et al. High prevalence of ischaemia, infection and serious comorbidity in patients with diabetic foot disease in Europe. Baseline results from the Eurodiale study. Diabetologia, 2007;50:18-25
3: Tack CJ, Diamant M, de Koning EJ. Handboek diabetes mellitus, vierde druk. De Tijdstroom, Utrecht, 2012
Vanessa Walterbos, Wondverpleegkundige Wondexpertise Erasmus MC, Lid Commissie Diabetische voet
Reageren: klik hier