Buiten wordt het kouder en de eerste winterse neerslag is gevallen. Wat lijkt de zomer alweer lang geleden.
De tussenjas is verruild voor de winterjas. Binnen wordt de verwarming hoger gezet en soms zelfs ook in de slaapkamer. Katoenen kleding wordt vervangen door kleding met viscose.
Op de poli dermatologie zien we dat het veel drukker is geworden, zoals elk jaar rond deze tijd. We horen van patiënten dat ze meer jeukklachten hebben, zowel op het lichaam als in het gelaat. We zien veelal een te droge, schilferige huid, vaak met krabeffecten. Daarnaast zien we opvlammingen van eczeem en psoriasis.
In gesprek met deze patiënten valt op dat het in deze drukke tijden maar lastig is om therapietrouw te zijn. Het blijkt dat het moeilijk is om vol te houden meer dan eens per dag de hele huid in te smeren met een basiscrème. Zij vertellen ook dat zij in deze koudere dagen de temperatuur van het douchewater warmer zetten en er dagelijks lekker lang onder staan. Het zou de jeuk doen stillen…, echter niets is minder waar. Men vergeet dat dat de huid hierbij veel vocht verliest en dat door uitdroging de jeuk juist flink zal toenemen. Daarnaast gaan warmte en jeuk samen.
Misschien kan men zelf niet alles voorkomen, maar het is goed om zeker na de zomer de conditie van de huid op orde te houden met de basiscrème. Soms kan het uitkomst bieden een crème te vervangen door een zalf (vetter). Wanneer een crème of zalf niet prettig smeert, is het goed om dit bespreekbaar te maken met de behandelend arts of met de apotheek. Meestal hebben zij goede alternatieven.
En gaat het met al deze maatregelen toch niet goed, dan kunnen in overleg met de behandelend arts altijd nog de medicinale middelen voorgeschreven worden. Maar ook dán blijft de basiscrème of -zalf essentieel.
Carolien Nankman-Hamming, gespecialiseerd doktersassistent, polikliniek dermatologie IJsselland Ziekenhuis, Capelle aan den IJssel.
Reageren: klik hier